Verhalen

Hoe groot of klein je financiële zorgen ook zijn: vraag hulp!

Martha is werkzaam als schuldhulpverlener bij gemeente Apeldoorn. “Als je schulden hebt, groot of klein, kun je bij mij aankloppen. Samen zoeken we dan naar een oplossing!” Via Samen055 kun je hulp en advies krijgen van verschillende professionals. Tijdens één van de spreekuren loop je daar zo naar binnen. “We kunnen je vaak ter plekke al helpen, bijvoorbeeld met het aanvragen van een toeslag. En als het fijn is dat we wat langer met je meekijken, dan maken we gewoon een vervolgafspraak.”

“Schulden kunnen door uiteenlopende zaken ontstaan en zijn daardoor soms zó gemaakt. Van student tot 80+’er, ik heb ze allemaal wel eens aan tafel gehad. Je staat er niet alleen voor. Dus, kom gewoon eens langs bij Samen055 met je vragen. Ik help je graag de last van je schouders te halen.”

Een afspraak is niet nodig

Je kunt gewoon binnenlopen met een vraag over geld. Er zijn verschillende professionals aanwezig tijdens het spreekuur: een sociaal werker, een schuldhulpverlener, een sociaal raadslid en vaak ook een vrijwilliger. Meestal kunnen we je ter plekke helpen met het aanvragen van een toeslag, advies geven over een lastige brief of treffen van een betalingsregeling is. Iedereen is welkom bij Samen055. Er is altijd wel een locatie bij jou in de buurt.

Een last van haar schouders

Schulden zijn vaak het gevolg van andere gebeurtenissen. Martha vertelt: “Zo hielp ik eens een vrouw die al jarenlang op een recreatiepark leefde, omdat ze dacht dat ze vanwege haar schulden niet meer voor een reguliere huurwoning in aanmerking zou komen. De schulden waren lang geleden ontstaan tijdens een moeilijke periode in haar leven. Ook al was die periode lang voorbij, de schulden waren er nog steeds. Het was een enorme stap voor haar om hulp te vragen. Samen maakten we een overzicht van haar schulden en troffen we een regeling met haar schuldeisers. Door haar lange inschrijfduur stond ze hoog op de wachtlijst voor een huurwoning en de oude huurschuld bleek al lang geen belemmering meer te zijn. Ze woont  inmiddels in haar eigen huisje en heeft perspectief: over een paar jaar is ze schuldenvrij. Er is een last van haar schouders, dat benoemt ze regelmatig.”

Voor bijna iedereen is  een oplossing te vinden

Wat ik zo leuk vind aan mijn werk? Ik zie hoeveel rust het mensen geeft om hun financiën op orde te hebben. Dit is voor hen zeker geen makkelijk proces, maar voor bijna iedereen is er uiteindelijk wel een oplossing te vinden. Dit geeft mij enorm veel voldoening. Het is vaak spannend voor mensen om hulp te vragen als zij zich zorgen maken over geld. Je moet je eigen trots en schaamte overwinnen om zo’n stap te zetten. Ik vind het superstoer als mensen dat toch doen, want hulp vragen is de eerste stap op weg naar de oplossing.  

Hoe groot ook klein je financiële zorgen ook zijn: vraag hulp!

Stap naar iemand toe die je vertrouwt en vertel wat er speelt. Of kom gewoon eens langs bij Samen055 met je vragen. Hulp is binnen handbereik.