Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Hoe groot of klein je financiële zorgen ook zijn: vraag hulp!

Martha is werkzaak als schuldhulpverlener bij de gemeente Apeldoorn. “Als je schulden hebt, groot of klein, kun je bij mij aankloppen. Samen zoeken we dan naar een oplossing!” Via Centenkwesties kun je hulp en advies krijgen van verschillende professionals. Tijdens één van de spreekuren loop je daar zo naar binnen. “We kunnen je vaak ter plekke al helpen, bijvoorbeeld met het aanvragen van een toeslag. En als het fijn is dat we wat langer met je meekijken, dan maken we gewoon een vervolgafspraak.”

Ik help je graag de last van je schouders te halen

Schulden kunnen door uiteenlopende zaken ontstaan en zijn daardoor soms zó gemaakt. Van student tot 80+’er, ik heb ze allemaal wel eens aan tafel gehad. Je staat er niet alleen voor. Dus, kom gewoon eens langs bij Centenkwesties met je vragen. Ik help je graag de last van je schouders te halen.

Bij Centenkwesties heb je geen afspraak nodig.

Je kunt gewoon binnenlopen met een vraag over geld. Er zijn verschillende professionals aanwezig tijdens het spreekuur: een sociaal werker, een schuldhulpverlener, een sociaal raadslid en vaak ook een vrijwilliger. Meestal kunnen we je ter plekke helpen met het aanvragen van een toeslag, advies geven over een lastige brief of treffen van een betalingsregeling is. Iedereen is welkom bij Centenkwesties. Steeds vaker zien we dat mensen met schulden hulp komen vragen. Daar ben ik blij mee, want het is zo belangrijk dat mensen weten waar ze aan kunnen kloppen als zij zich zorgen maken over geld.

Een last van haar schouders

Schulden zijn vaak het gevolg van andere gebeurtenissen. Zo hielp ik eens een vrouw die al jarenlang op een recreatiepark leefde, omdat ze dacht dat ze vanwege haar schulden niet meer voor een reguliere huurwoning in aanmerking zou komen. De schulden waren lang geleden ontstaan tijdens een moeilijke periode in haar leven. Ook al was die periode lang voorbij, de schulden waren er nog steeds. Het was een enorme stap voor haar om hulp te vragen. Samen maakten we een overzicht van haar schulden en troffen we een regeling met haar schuldeisers. Door haar lange inschrijfduur stond ze hoog op de wachtlijst voor een huurwoning en de oude huurschuld bleek al lang geen belemmering meer te zijn. Ze woont  inmiddels in haar eigen huisje en heeft perspectief: over een paar jaar is ze schuldenvrij. Er is een last van haar schouders, dat benoemt ze regelmatig.

Voor bijna iedereen is  een oplossing te vinden

Wat ik zo leuk vind aan mijn werk? Ik zie hoeveel rust het mensen geeft om hun financiën op orde te hebben. Dit is voor hen zeker geen makkelijk proces, maar voor bijna iedereen is er uiteindelijk wel een oplossing te vinden. Dit geeft mij enorm veel voldoening. Het is vaak spannend voor mensen om hulp te vragen als zij zich zorgen maken over geld. Je moet je eigen trots en schaamte overwinnen om zo’n stap te zetten. Ik vind het superstoer als mensen dat toch doen, want hulp vragen is de eerste stap op weg naar de oplossing.  Sinds de corona-crisis merken we dat minder mensen hulp vragen bij hun financiële problemen. Het is in deze tijd ook niet zo makkelijk om ergens de drempel over te stappen. Maar ondanks alles, gaan de meeste spreekuren van Centenkwesties gelukkig wel door. Ook nu is iedereen welkom.

Hoe groot ook klein je financiële zorgen ook zijn: vraag hulp!
Stap naar iemand toe die je vertrouwt en vertel wat er speelt. Of kom gewoon eens langs bij Centenkwesties met je vragen. We helpen je graag!