Verhalen

Alleen verder na je scheiding

Naomi (36) en Tim (37) zijn sinds kort gescheiden. “Ik zit in een soort overlevingsstand. We hebben 2 jonge kinderen die elk op hun eigen manier reageren op onze scheiding. Ik moet er voor hen zijn. En ondertussen zijn er veel praktische dingen die ik moet regelen, soms samen met Tim. Er gebeurt zoveel tegelijk, dat vind ik best moeilijk”.

Zorgen voor een eigen inkomen

Naomi en Tim hadden een afspraak over de verdeling van taken. Hij zorgde voor het gezinsinkomen en de administratie. Zij zorgde voor de kinderen. Naomi: “Die afspraak hebben we gemaakt na de geboorte van ons 2e kind. Daarvoor werkte ik parttime in de zorg. Dat is inmiddels 6 jaar geleden. Kan ik weer aan het werk? En wat regelen we voor onze kinderen? Hoe zorg ik voor een inkomen tot ik werk heb gevonden? Ik wist niet waar ik moest beginnen. Een vriendin tipte mij voor een gesprek Samen055. Zij luisterden naar mij en hielpen mij met een afspraak bij gemeente Apeldoorn om een bijstandsuitkering aan te vragen.”

Zoeken naar een nieuwe woning

De koopwoning van Naomi en Tim moeten ze verkopen. Naomi is al op zoek naar een andere woning. Ze  heeft zich ingeschreven bij Woonkeus Stedendriehoek voor een huurwoning in de buurt. Op de website van Vereniging Eigen Huis vindt ze tips voor de verkoop. “Als ik maar niet met schulden achter blijf. Geen idee hoe ik dat moet doen met een uitkering. Misschien lukt het me wel alleen als ik werk heb gevonden en anders maak ik weer een afspraak bij de gemeente. De ambtenaar waarmee ik sprak over een uitkering zei dat ik ook voor hulp bij schulden bij de gemeente terecht kan.”

Kansen op de arbeidsmarkt

Naomi: “Er gebeurt veel tegelijk, ik moet ook veel dingen leren. Zo vond ik informatie om mijn eigen administratie te doen op de website van het Nibud. Ook heb ik gesprekken over mijn kansen op de arbeidsmarkt. Die kansen zijn beter dan ik had verwacht! Ik krijg training om die kansen te vergroten. Maar een baan heb ik nog niet gevonden. Wel laat ik iedereen weten dat ik op zoek ben en ik check werk.nl regelmatig. En ik weet inmiddels meer over de mogelijkheden voor kinderopvang. Blijkbaar is elke school verplicht om voor-, tussen- en buitenschoolse opvang aan te bieden. Ik kan dan een vergoeding voor de kinderopvang vragen.”

Stap voor stap aanpassen aan de nieuwe situatie

De nieuwe situatie is voor iedereen wennen. Naomi: “Het blijft ingewikkeld, deze situatie. We doen allemaal ons best om er iets van te maken. Dankbaar ben ik voor de hulp van familie en vrienden. Zij zijn een grote steun voor mij en de kinderen. Die zijn erg verdrietig. Het contact tussen mij en Tim loopt niet goed terwijl we nog veel te regelen hebben. Wellicht dat een mediator ons daarbij kan helpen. En misschien nog andere hulpverlening. Nooit gedacht dat ik zo veel hulp nodig zou hebben, maar alle hulp is welkom.”

Heb jij hulp nodig na je scheiding? Samen055 staat voor je klaar. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.