Verhalen

Verliefd, verloofd, getrouwd (met schulden...hoe vertel je dat?)

Louise had een fulltime baan bij een winkel toen zij Max ontmoette. Het was liefde op het eerste gezicht. En er volgde een tijd van elkaar beter leren kennen en samen leuke dingen doen. Louise: 'Stedentrips, dagjes uit, uit eten, we deelden de momenten dat we vrij waren en vulden die met dingen waar we allebei verzot op zijn. Maar ja, het kost ook allemaal geld. Geld dat ik eigenlijk niet heb'.

Een schuld uit de studietijd

Louise vertelt: “Ik heb een schuld van mijn studietijd, zonder dat ik mijn studie heb afgerond. Het is een flinke schuld want ik mocht € 10.000,- rood staan en dat deed ik dan ook… Ik heb er flink op los geleefd tijdens mijn studie. Het meeste geld gaf ik uit aan kleding en stappen. Nogal onverantwoord, vind ik nu. DUO stuurt me brieven waarin staat hoeveel ik moet terugbetalen. Ik schrok me kapot dat ik zoveel heb geleend. Heb ik dat allemaal uitgegeven, verbrast!? Ik durfde de brieven niet goed open te maken en stopte ze het liefste weg in de bak onderin de kast. Dat hielp niet, dat wist ik ook wel. Maar mijn baan bij de winkel was niet voldoende om de schuld terug te betalen. De straatprijs van de postcodeloterij zou me kunnen redden. Tja.”

Het verzwijgen van geldproblemen

Max wist lange tijd niets van de schulden van Louise: “Achteraf gezien waren er wel wat signalen over de geldproblemen van Louise. Kleine dingen die ik nu kan plaatsen maar op het moment zelf niet zag. Geld was gewoon geen onderwerp van onze gesprekken, dus ik had daar ook geen problemen verwacht.” Louise vult aan: “Ik begon er niet over, want ik was bang dat je me zou verlaten als ik dit zou opbiechten. En het werd steeds moeilijker om je mijn problemen te vertellen. Totdat je mij ten huwelijk vroeg. Toen kon ik niet anders dan eerlijk zijn over mijn schulden.”

Het begin van de oplossing

“De rest van ons leven delen, dat zag ik al helemaal voor me.” Max vertelt: “Mijn hart stond dus stil toen Louise mij vertelde dat ‘we moesten praten’, dat ‘ze me iets moest vertellen’. Ik dacht dat ze een punt achter onze relatie wilde zetten. Wat was ik opgelucht dat het over haar schulden ging.” Louise herinnert zich de opluchting van Max toen ze alles vertelde over haar schulden: “Dat was wel bizar eigenlijk die opluchting van Max. Maar ook fijn, want ik voelde me ook opgelucht. Ik kon er niet langer omheen, nu naar een oplossing."

Alles uitzoeken en regelen

Louise en Max zetten de schulden op een rij en vinden veel informatie op internet. Louise: “Ik merkte dat ik niet de enige ben met schulden, dat hielp me om stappen te zetten. We hadden veel aan de 6 stappen van Het NIBUD. Inmiddels heb ik een goede regeling met DUO. Advies van de gemeente Apeldoorn was ook prettig, dat kon gewoon via Centenkwesties.

De relatietest voor het huwelijk

Max: “Mijn aanvankelijke opluchting sloeg wel om toen ik zag hoe serieus de schulden zijn. Zo luchtig is dit onderwerp niet, want het duurt nog lang voordat alles is afgelost. Eigenlijk zijn Louise’s schulden voor ons een relatietest geworden. Het heeft een grote invloed op ons leven en uitgavenpatroon. We moeten bezuinigen en dat vind ik nogal wat. Maar nog steeds zie ik een toekomst met elkaar, trouwen doen we!” Louise: “Het verandert niets aan onze trouwplannen inderdaad, gelukkig! Waar geld in het begin nooit een gespreksonderwerp was, is het dat nu wel. Nu bespreken we onze trouwplannen én zoeken we uit wat schulden betekenen als we getrouwd zijn. Op internet is veel te vinden om wijzer te worden in geldzaken. En vinden we tips over geldzaken. Geen verrassingen meer!”