Verhalen

Je wordt 18, en dan?

Bas woont samen met zijn moeder Linda (46). Op 28 juni was het feest: Bas is 18 jaar geworden! Linda heeft een deel van haar vakantiegeld besteed aan het feest van Bas. '18 jaar worden is een grote gebeurtenis, daar hoort een goed feest met vrienden en familie bij', zegt Linda, 'Dat was het ook echt! Maar ondertussen veranderde er wel veel omdat Bas 18 werd'.

Bas wordt 18 jaar en Linda krijgt minder geld

Bas baalde enorm toen zijn moeder hem vertelde dat hij kostgeld moest betalen. Hij had het geld liever aan leuke dingen besteed. Aan muziek bijvoorbeeld. Ik zoek altijd naar nieuwe platen voor mijn verzameling", vertelt Bas, "Maar mijn moeder liet me het rekensommetje zien. Ze heeft een uitkering wat al niet super veel geld is. En nu heeft ze € 200,- minder te besteden per maand. Ik begrijp het wel." Linda heeft geen recht meer op kinderbijslag nu Bas 18 jaar is

Iedereen is financieel verantwoordelijk vanaf 18 jaar

Bas is met zijn moeder gaan zoeken op internet om te weten wat er precies verandert vanaf je 18e.  Ze kwamen terecht op de  website van het Nibud. Hier vonden ze informatie om het kostgeld te berekenen. Samen kwamen ze tot een redelijk bedrag. Ook vonden ze informatie over de financiële verantwoordelijkheden die Bas voortaan heeft. Zelf een zorgverzekering afsluiten bijvoorbeeld, maar ook dat Bas waarschijnlijk recht heeft op zorgtoeslag. Bas: “Op internet staat veel, zo kwam ik terecht op Wijzer in geldzaken. Hier heb ik veel tips gevonden over 18 jaar en geldzaken.” Hij lacht: “Ik ben ouder én wijzer geworden!”