Praat eens over je oude dag

Twee kleurrijke bankjes reizen aankomende maanden door Apeldoorn. Bijzondere bankjes, want zij nodigen alle inwoners die erop gaan zitten uit voor een gesprek over ‘de oude dag’. Met vragen, stellingen en dilemma’s. Want hoe wil je oud worden? En wat kan je doen voor jezelf en anderen?

Nederland vergrijst en de zorg verandert. Daarom is het hard nodig om te praten over hoe het leven er in de toekomst uitziet. Hoe gaan we als samenleving de zorg voor ouderen organiseren? Gemeente Apeldoorn, partner van Samen055, vindt het belangrijk dat inwoners praten over ouder worden.

Daarom vinden we het belangrijk om in gesprek te gaan over de oude dag. Dat doen we samen met andere organisaties, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, ondersteuning, wonen en mantelzorg.

Praat vandaag over morgen op de praatbank

Het gesprek starten

Voor de campagne ‘Praat vandaag over morgen’ zijn twee bankjes gemaakt door medewerkers van werkvoorziening Tavaris van Riwis. Deze vrolijk gekleurde bankjes reizen langs de locaties van de deelnemende organisaties. Bij de bankjes horen kaartjes met vragen, stellingen en dilemma’s om de gesprekken op te starten en inhoud te geven. Op de volgende plaatsen staat de komende tijd een praatbankje:

  • Van18 januari tot 5 februari 2024 in de hal van het stadhuis, Marktplein 1.
  • Van 5 februari tot 21 februari 2024 bij dagbesteding PWA, Prins Willem Alexanderlaan 1419.
  • Van 21 februari tot 13 maart 2024 bij Ontmoet&Co, Roggestraat 35.
  • Van 13 maart tot 27 maart 2024 bij Talma Borgh, Fortlaan 47.

Video: Gemeente Apeldoorn

Door het gesprek te voeren over ouder worden, wordt het makkelijker om op tijd keuzes te maken. Dit helpt ouderen bij het langer zelfstandig kunnen wonen, eigen regie houden en het hebben en houden van een sociaal netwerk. Dus praat eens met je ouder(s) over hun oude dag. En wat kun jij regelen om zelf prettig oud te worden? Praat vandaag over morgen.

Meer weten over dit onderwerp? Lees verder op de pagina Praten over ouder worden.