Meedoen

Iedereen doet mee in Apeldoorn. Dat is ons uitgangspunt. U doet mee door bijvoorbeeld activiteiten met anderen te ondernemen die bij u passen. Door andere mensen te ontmoeten voor een kopje koffie of samen iets actiefs te doen. Wij vinden het ook belangrijk dat u uw talenten in kunt zetten. Dat u kunt doen waar u goed in bent als u dat kunt en wilt. Iets wat voor u belangrijk is en waardoor u iets kunt betekenen voor een ander. Zoals vrijwilligerswerk of werken met ondersteuning. Hieronder vindt u meer informatie over hoe u kunt meedoen in Apeldoorn.

Komt u langs bij één van de ontmoetingsplekken in de wijken?

Gezellig met anderen een kop koffie drinken of deel nemen aan een activiteit. In de ontmoetingsplekken is van alles te doen. En iedereen is welkom, ook als u een beperking heeft. Op ongeveer 20 ontmoetingsplekken in Apeldoorn kunt u ook terecht voor persoonlijke informatie en ondersteuning door professionals in de zorg. Op www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl vindt u meer informatie over wat er gebeurt in de ontmoetingsplekken.

Heeft u meer ondersteuning nodig bij het invullen van de dag?

Wellicht is dagbesteding in de ontmoetingsplekken iets voor u. De dagbesteding is bedoeld voor mensen die moeite hebben om ritme en structuur in de dag aan te brengen. In de dagbesteding zorgen zorgprofessionals hier samen met vrijwilligers voor. Dagbesteding kan ook overbelasting van uw mantelzorger(s) voorkomen. Voor het aanmelden en het volledige aanbod, kijk op: dagbesteding.apeldoorn.nl.

U wilt iets voor een ander betekenen met vrijwilligerswerk?

Voor vacatures en activiteiten kunt u terecht op www.apeldoornpaktaan.nl. Wilt u als vrijwilliger graag iemand anders helpen? Kijk dan op www.ertoe-doen.nl. Wilt u vrijwilligerswerk doen maar heeft u daar begeleiding bij nodig? Kijk dan op: talent.apeldoorn.nl. Alle vrijwilligers in de gemeente Apeldoorn zijn automatisch verzekerd via de collectieve vrijwilligersverzekering.

Wilt u werken en heeft u daarbij (nog) ondersteuning nodig?

Werken in de dagbesteding is er speciaal voor mensen voor wie een reguliere baan (nog) niet haalbaar is. We bieden dagbesteding in de catering, dienstverlening, techniek en in het groen. Voor het aanmelden en meer informatie over dit aanbod kijkt u op dagbesteding.apeldoorn.nl

Wat zijn de kosten voor activiteiten of dagbesteding in een ontmoetingsplek?

U betaalt alleen de kosten voor eten en drinken. Eventueel voor een activiteit. U betaalt geen eigen bijdrage omdat u geen indicatie nodig heeft van de gemeente. Wilt u een ontmoetingsplek bezoeken maar heeft u problemen met het vervoer? Neem dan contact op met het Wmo-loket.

Wilt u sporten onder begeleiding?

Heeft u een laag inkomen? Of heeft u een minder goede (geestelijke) gezondheid? Dan kunt u meedoen met de sportprogramma’s die wij organiseren. U betaalt hiervoor vaak maar € 0,50 of € 2,00 per keer. Kijk voor meer informatie op: bewegen.apeldoorn.nl.

Wat als de ondersteuning van een ontmoetingsplek niet (meer) bij u past?

Maak dan een afspraak met het Wmo-loket. Tijdens het gesprek onderzoekt u samen met de medewerker de mogelijkheden voor dagbesteding. Er zijn namelijk ook locaties voor dagbesteding waar professionals extra ondersteuning bieden. Hier heeft u wel een indicatie voor nodig. Als u een indicatie krijgt, kunt u op twee manieren hulp krijgen. De gemeente kan het voor u regelen en betalen. U krijgt dan hulp van één van de aanbieders waar de gemeente een contract mee heeft. U kiest dan zelf van welke aanbieder u hulp wilt. Of u kiest ervoor om met een persoonsgebonden budget (pgb) de hulp in te kopen bij iemand die u zelf kiest. 

Betaalt u een eigen bijdrage voor dagbesteding op indicatie?

Alléén als u een indicatie krijgt, betaalt u een eigen bijdrage via het CAK. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van uw inkomen en de kosten van de hulp. Maak een proefberekening om te zien hoeveel u maximaal zou kunnen betalen met uw inkomen. Maak dan een vergelijking met de kosten.

Heeft u nu een indicatie voor dagbesteding en loopt deze binnenkort af?

Overleg met uw begeleider wat u doet als uw indicatie afloopt. U hoeft niets te doen als u geen dagbesteding meer nodig heeft. Laat het ons weten als u uw indicatie wilt verlengen. Vul hiervoor samen met uw begeleider het formulier meldingsformulier verlenging indicatie begeleiding in. Zodra wij het formulier ondertekend hebben ontvangen, maken we een afspraak met u om de verlenging te bespreken.