Hulp voor gedupeerden toeslagenaffaire

Als je als ouder getroffen bent door de toeslagenaffaire van de Belastingdienst, heeft dit grote gevolgen. Is je kinderopvangtoeslag ten onrechte stopgezet? Of heb je veel geld terugbetaald? Dan kun je via Samen055 hulp en ondersteuning krijgen op het gebied van financiën, wonen, werk, zorg & gezin.

Gedupeerde gezinnen kunnen bij Samen055 terecht voor brede ondersteuning. Dit kan zijn op gebied van financiën, maar ook wonen, werk of zorgen over het gezin.

Er is een speciaal contactpunt voor gedupeerde ouders.

Neem contact met ons op via e-mail: toeslagen@apeldoorn.nl of via telefoonnummer: 14 055, vraag naar het Meldpunt Toeslagenaffaire.

Wat kunnen we voor je doen?

 • helpen bij contact met de Belastingdienst
 • ondersteunen bij gezondheidsproblemen
 • ondersteunen bij psychosociale problemen
 • ondersteunen bij hulp aan je gezin
 • een luisterend oor wanneer je over je situatie wilt praten
 • samen kijken naar mogelijkheden voor opleiding en werk
 • ondersteunen om je inkomsten en uitgaven in balans te brengen
 • Uitleg geven over de schuldenaanpak en kwijtscheldingsregeling. Passende ondersteuning bij de aanpak van betalingsachterstanden

Samen stellen we een plan van aanpak op waarin de afspraken staan die we maken om een nieuwe start mogelijk te maken. Wij helpen bij wat in jouw situatie nodig is. Je krijgt hulp die is afgestemd op je situatie. De hulp is voor iedereen op maat.

Compensatieregeling van de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft een compensatieregeling voor de getroffen gezinnen. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Meld je dan bij 0800 - 2 358 358 (gratis). Bereikbaar op maandag t/m donderdag tussen 8.00 en 20.00 uur en vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.

Kindregeling

Zijn jouw ouders gedupeerd door de toeslagenaffaire? Voor jou is er dan de kindregeling. Je krijgt een brief van de Belastingdienst over de kindregeling. Daarin staat ook informatie over het geldbedrag dat je krijgt. Naast het geldbedrag kun je ook hulp krijgen van de gemeente.

Wil je met iemand van de gemeente praten over de kinderopvangtoeslagaffaire en de problemen die dat heeft opgeleverd of heb je andere vragen? Neem dan contact op via Samen055. We helpen je graag.

We praten dan over jouw situatie en wat jij nodig hebt. Je kunt van ons bijvoorbeeld hulp krijgen bij:

 • Geldzorgen en overzicht op je financiën
 • Problemen met je gezondheid of als je niet zo lekker in je vel zit
 • Het zoeken naar werk of het volgen van onderwijs
 • Ondersteunen bij hulpvragen van je eigen gezin

Hulp bij uithuisplaatsing

Heeft de toeslagenaffaire ervoor gezorgd dat je kind(eren) uit huis zijn geplaatst? En wil je hulp? Neem dan contact op met het onafhankelijke landelijke Ondersteuningsteam via [www.hetondersteuningsteam.nl].

Contact met anderen die hetzelfde is overkomen

In Apeldoorn bestaat ook het Steunpunt gedupeerde Apeldoorn Kinderopvangtoeslag. Hier ontmoeten lotgenoten elkaar. Het is een initiatief van een van de mensen die hetzelfde is overkomen. Het is prettig om jezelf in elkaars verhalen te herkennen. Meer informatie kan je vinden op www.steunpuntgedupeerdeapeldoorn.nl.

Ook kan je bellen naar de landelijke Lotgenotenlijn (030-44 20 000) op maandag t/m zaterdag tussen 9.00 en 13.00 uur en tussen 17.00 en 21.00 uur. Je krijgt dan een ouder aan de lijn die zelf ook gedupeerde is van de kinderopvangtoeslagaffaire. Je kan je verhaal delen en als je wilt, kunnen zij je doorverwijzen naar organisaties die je verder kunnen helpen. Lotgenotencontact is ook bereikbaar via het emailadres contact@lotgenotencontact.info en via een contactformulier op de website lotgenotencontact.info. Lotgenotencontact is een initiatief van van BOinK en het Ouderpanel Kinderopvangtoeslag (op verzoek van de staatssecretaris).